Aktiviteter –  Något för det flesta

Sportvagnsträffen är en heldag med aktiviteter som vi hoppas passar de flesta. Förutom alla fina sportvagns och entusiastbilar finns det mycket att se och njuta av. 

Vad vore Sportvagnsträffen utan Åke Brunnegård  med sin fina Porschetraktor, alltid lika populär hos de yngre att få ta en tur med Åke. Samma gäller för skepparen Conny Svensson och hans ångbåt som kör turer hela dagen på Torpasjön om vattennivån tillåter

Bilkonst, en unik utställning där bilprofilerna Peter Haventon och Peter Gunnars ställer ut konstverk med bilen som motiv. Deltar gör även Calle Posse. 

Årets jubilarer är Jaguar XK120 som fyller 70 år liksom Porsche, vi kommer att visa det mesta av Porsches olika modeller under dessa 70 år. Morgan +8 blir 50 år och detsamma fyller Opel GT och AMC Javelin.

Flygplan både i full skala i luften och i modellstorlek på marken. Som vanligt gör Peter Dorbell och Pär Bergqvist en överflygning med några av de plan som man har tillgång till. Vi hoppas i år att få se en riktigt tidig modell av klassiska Tiger Moth plus ytterligare något spännande. På marken visas bland annat en JAS Gripen  i modellstorlek med körbar jetmotor.

Sevärd är också entusiastbilparkeringen. Du som inte har en sportvagn men kör någon trevlig entusiastbil, gammal eller ny spelar ingen roll men något utöver det vanliga är välkommen till denna utställning.

Som sagt mycket att se och göra.

Jan Tromark

TromarkJan ”Janne” Tromark, känd från Eurosport, är en van presentatör och berättarröst. På 80-talet började han på Kanal 5 som kommentator i motorsportsändningar och har fortsätt vidare till TV3, Tv4 och Eurosport. Under Sportvagnsträffen är Jan en flitig programannonsör som håller ordning på hållpunkter för dagen. Finurligt intervjuar han bilägare och presenterar bilar som dirigeras upp på podiet. Han brukar också kunna bjuda på en och annan intressant anekdot från sitt yrkesliv.

Årets tema Race och rally

En Riley från 1929 som startade i fabrikens stall i Irlands Grand Prix 1929 är en av de tävlingsbilar som visas. Den Ginetta som vann cupen för dessa bilar 2017 är en annan av de race och rallybilar som kan avnjutas framför scenen. Bilsportarvet som arbetar med att bevara vårt svenska bilsportarv medverkar.

 

Åktur med Porsche-traktor

Det är något visst med ljudet från en traktor. Åke Brunnegård har samlat på traktorer sedan barnen flyttade hemifrån och idag har han så många att han tappat räkningen. På Sportvagnsträffen kör han varje år en röd Porsche-Diesel Junior från 1959, till barns (och vuxnas!) stora glädje. Åkturen med Åke och hans traktorkärra är en dryg kilometer lång och går runt utställningsområdet på Hofsnäs.Porschetraktor på Sportvagnsträffen

Flyguppvisning

I år har vi nöjet att om vädret tillåter få en överflygning av två klassiker från tillverkaren de Havilland. Peter Dorbell kommer i en Tiger Moth från 1934 och Pär Bergqvist i en Chipmunk från 1950. Här kommer vi att kunna se utvecklingen från 30-talets dubbeldäckare till 50-talets Chipmunk  som mer liknar dagens plan.

 

 

 

 
Jaguars XK-motor fyller 70 år

Jaguars klassiska XK motor fyller 70 år. Denna motor har betytt mycket och finns i en rad bilar från Jaguar. I en unik utställning visar vi de flesta modeller den klassiska ”sexan” sitter i.

Bilföretag ställer ut

Flera bilföretag visar upp sina modellprogram bland andra vår sponsor Bilia Group som visar såväl BMW som Cooper

Bilkonst

I år har vi nöjet att visa en unik utställning med konst där bilen är motivet. Peter Haventon kanske är mest känd som författare till böcker om bilar och som kåsör i Nostalgia men är även konstnär med bilar som motiv. Peter Gunnars är en av landets bästa bilfotografer men som även arbetar skapar konstverk i olika tekniker med bilen som motiv. Vi hälsar Peter och Peter tillbaka till Sportvagnsträffen, båda har medverkat tidigare. Lite mer lokal är Calle Posse från Fritsla som ställer ut akvareller med motiv hämtade från bland annat Sportvagnsträffen där han brukar hämta inspiration till sina tavlor.

 

 

Årets klubb i fokus

Morgan Owners Group of Sweden i daglikt tal ”Morganklubben” är årests klubb i fokus. Klubben är en mycket aktiv märkesklubb som växt under senare år. Regelbundna träffar över hela landet med många deltagare och en mycket trevlig klubbtidning gör att det flesta av landets Morganägare är medlemmar.

 
 
 
Ångbåtstur

ångbåten sportvagnstraffenSkeppare Conny Svensson tar dig med på utflykt med sin S/S Ninna, en sex meter lång och två meter bred ångbåt. Turen går över Torpasjön precis intill Hofsnäs Herrgård. Connys intresse började med att bygga ångmaskiner för modellbåtar men utvecklades 1997 till att bygga en fullskalig träbåt, då S/S Ninna blev färdigställd.

Företagspark

Alltifrån verktyg och bilvårdsprodukter till däckutrustning. I Sportvagnsträffens sponsor-park hittar du företag relevanta för träffen som visar upp såväl verksamhet som förträffliga specialerbjudanden. Vi försöker att varje år variera utbudet av företag.Foretagsplats Verktygsboden

Hofsnäs Herrgård

Hofsnäs Herrgård är en stor del av Sportvagnsträffen och tillika viktig samarbetspartner, då de är träffens enda matleverantör. Hofsnäs Herrgård ger en kulinarisk resa genom Sjuhärads gårdar och natur. Förutom café och middag erbjuder även Hofsnäs catering, affärsluncher och konferenser. Under Sportvagnsträffen serveras mat inne på cafeét samt att det finns ett fika-tält ute på utställningsområdet. För frågor om servering 0325-40321 eller maila till info@hofsnas.sesportvagn-3434