Hofsnäs

Sportvagnsträffen i Hofsnäs utanför Länghem har kallats Sveriges finaste bilträff, med en omgivning som är svårslagen för andra bilevenemang. Här skrev en gång Birgit Sparre romansviten ”Gårdarna runt sjön”, inspirerad av den sagolika naturen.

Hofsnäs Herrgård ligger vackert belägen i ett naturreservat på ett näs mellan sjöarna Yttre Åsunden och Torpasjön. Herrgården har rötter från 1400-talet och beboddes då av väpnaren Jöns Nilsson. Idag ägs Hofsnäs Herrgård av Borås Kommun och i byggnaden bedrivs det café och restaurangverksamhet.

På gårdsområdet till Hofsnäs Herrgård finns ett par gamla byggnader, bland annat en mangårdsbyggnad från 1600-talet där ett 20-tal hantverkare från bygden huserar. Här finns alltifrån tenn- och silversmide till keramik, stickat och sömnad. Hantverkarna i Gammelgården säljer också böcker med anknytning till bygden.

Ett stenkast från Hofsnäs Herrgård ligger Torpa Stenhus. Unik arkitektur och vacker interiör gör byggnaden till ett av Sveriges bäst bevarade herresäten från 1500-talet. Torpa Stenhus anordnar guidade turer och slottsteater. På området finns också hantverksbod, hjorthägn, café och restaurang samt gårdsbutik.