Vad är en sportvagn?

Så här är det. Vi gillar alla bilar och välkomnar alla slags fordonsentusiaster till Sportvagnsträffen. Dock är träffen i första hand för sportvagnar och på utställningsområdet ställer vi enbart upp sportvagnar och gran turismos. Vi förbehåller oss rätten att avgöra vad som är en sportvagn/sportbil/gran turismo, redan i din föranmälan. När du sedan kommer till Hofsnäs blir du dirigerad till given plats för ditt fordon.

För att avgöra vad som är en sportbil har vi använt oss av Internationella Bilsportsförbundets (FIA) regelverk för att klassa sport- och GT-bilar. Bilar som inte räknas till sportbilar är till exempel en Volvo S70 Cabriolet. Inte heller är bilar som det står Sport eller GT på bakluckan nödvändigtvis en sportvagn.

Nedan kriterier är normalt tre villkor för att en bil ska få klassas som sportbil:
  1. Bilen får ha maximalt 3 dörrar. (Det vill säga bilar med två dörrar eller tvådörrars ”kombi” med baklucka, såsom Volvo 1800ES  Volvo  är godkända.)
  2. Bilen får ha maximalt 2+2 sittplatser. (Alltså, alla bilar med helt baksäte för 3 personer faller bort. )
  3. Bilen skall vara tillverkad/såld med sportiga ambitioner. (Dvs om bilen uppfyller punkt 1 och 2 ovan så innebär det inte att det är en sportbil om den inte har de rätta ambitionerna.)

Vi är emellertid generellt frikostiga i vår bedömning och släpper gärna igenom udda eller fina exemplar som passar till utställningen. Vi gör ingen restriktion hur gammal eller i vilket skick din bil är.